De ce suntem atât de atașați de ceea ce facem și cum putem să încetăm să devenim defensivi atunci când cineva ne critică munca?
Bănuiesc că ai pățit și tu să lucrezi cu entuziasm zile întregi la un design, să îți pui tot sufletul în proiect și să fii încântat de rezultatul final. Iar când îl livrezi, clientul vine cu sugestii de îmbunătățiri, modificări sau chiar îți spune verde în față că nu e pe gustul său. Ayyy, que dolor! Direct. În. Inimă.
Dar ce să și faci, situații de genul o să tot apară pe parcursul carierei tale, așa că cel mai bine este să nu pui la suflet. Știu, este ușor de zis, dar pe bune, în final cam asta e soluția.
Hai să luăm problema altfel: Noi, designerii, nu suntem doar artiști. Noi rezolvăm o problemă de-a clientului. Munca noastră este soluția pentru problema lui. Atunci când lucrezi cu acest mindset, nu mai ești atât de atașat emoțional de proiect și devii mult mai deschis când vine vorba de incorporat idei care ajută la rezolvarea problemei într-un mod mult mai rapid, ieftin și ok pentru client.
O altă chestie la care trebuie să fim atenți este faptul că tindem să ne cam identificăm cu munca noastră. Mai ales atunci când lucrăm într-un domeniu creativ și ne place ceea ce facem. Este foarte ușor să uităm de granița dintre muncă și identitatea noastră. Iar dacă cineva dă reject muncii creative pe care o facem, este de parcă ne-ar da reject nouă, ca oameni. Este important să fim conștienți de capcana asta mentală și să nu luăm atât de personal un astfel de răspuns din partea clientului. În fond, opinia sa despre munca noastră nu echivalează opinia sa despre persoana noastră.
În asemenea situații, primul impuls este să devenim defensivi, dar trebuie să ne ținem impulsurile sub control. Nu mă înțelege greșit, este bine să îți argumentezi opinia, dar dacă vezi că răspunsul este în continuare NU, ei bine, nu are rost să insiști. La urma urmei, tu ai creat ceva în funcție de doleanțele clientului, ceea ce nu reflectă adevăratul tău potențial creativ. Și în plus, având în vedere că ești plătit pentru asta, poate este mai ușor să nu o iei personal.
Atunci când lucrezi pentru alții, vor apărea întotdeauna astfel de probleme. Vei simți că nu îți exploatezi adevăratul potențial, că munca ta nu este înțeleasă și că ești îngrădit cu cerințe absurde. Dar aceasta este munca noastră și trebuie să ne gândim la beneficiile pe care ni le aduce, fără să punem prea mult accent pe minusuri. În fond, dacă vrei să ai libertate totală, poți să pornești un proiect personal în care să faci ce vrei tu fix așa cum vrei, fără bariere.
Ne simțim onorați atunci când avem ocazia să colaborăm cu oameni dedicați și creativi. 🙃 Dacă vrei să ni te alături în aventura de a crea content educațional pentru designerii români, dă-ne un semn la join@librariadedesign.ro