Ediția 107
În newsletterul de azi vreau să deschid mai mult porțile și să îți povestesc cum a pornit la mine toată treaba asta cu freelancingul.
Dacă ești pe punctul să faci pasul spre freelancing sau poate doar cochetezi cu ideea, poate te ajută să îți faci curaj!
Sincer? Fără prea multe emoții. Am început să fac freelancing din 2009, în paralel cu job-ul de angajat.
Asta mi-a oferit un cadru safe în care să exersez tot ce înseamnă antreprenoriat fără riscuri majore. Practic, am testat terenul înainte să sar de tot.
Dacă m-aș fi aruncat direct?
Probabil că aș fi câștigat experiență mai rapid, dar fiecare are ritmul lui. Sunt persoane care se simt confortabil să își ia un an sabatic și să își testeze skillurile pe cont propriu, în timp ce alții preferă o tranziție mai lină.
Am învățat că nu există o cale greșită, ci doar una care ți se potrivește mai bine.
Un alt aspect care m-a ajutat enorm a fost comunitatea. În momentul în care ai alături oameni care au trecut prin aceeași experiență și îți oferă susținere, tranziția devine mai puțin înfricoșătoare. Ai oameni mai experți ca tine de la care poți învăța multe.
În prezent există LDD PRO pentru așa ceva, dar acum câțiva ani aveam doar o mână de oameni apropiați din domeniu.
Am și tras tare. N-a fost ușor să îmi fac treaba ca angajat, iar după masă până seara să fac freelancing. La fel, să sacrific și o bună parte din weekenduri.
Dar am avut un mare avantaj la acea vreme. Nu aveam foarte multe responsabilități. Eram motivat și super focusat.
A fost ca atunci când apeși un buton on/off. Bruscă, dar asumată.
Într-o zi eram angajat, a doua zi eram full-time freelancer.
Și, deși tranziția a fost rapidă, nu am simțit neliniști sau frici. Asta pentru că m-am pregătit mental și profesional între timp.
No și acuma vine povestea pozei de mai sus. În 2020 când am apăsat butonul de full-time freelancer, am mai apăsat și butonul de record la cursul Opțiuni de preț. Aceste două evenimente s-au intersectat pentru că atunci s-a născut și Librăria de Design.
Și poanta pozei este asta: ca să nu mă sabotez singur și să reiau înregistrările la nesfârșit, pentru că perfecționistul din mine sigur ar fi găsit ceva de schimbat, am luat mașina de tuns și mi-am făcut creastă. Na, pune-te tu în fața camerei acum 😅
Tot procesul de învățare! Freelancing-ul nu înseamnă doar libertate, ci și multă responsabilitate. Ehem pardon! Foarte multă responsabilitate.
Dar dacă înveți din mers și te deschizi la adaptare, devine un stil de viață super satisfăcător.
Apreciez în mod special flexibilitatea. Faptul că pot să îmi organizez timpul în funcție de nevoile mele și nu trebuie să mă încadrez într-un program fix este o libertate pe care o prețuiesc enorm.
În același timp, am învățat că disciplina este esențială. Dacă nu îți stabilești obiective clare și nu îți organizezi timpul eficient, e ușor să te pierzi în haos.
Îmi place și diversitatea proiectelor. Nu te plafonezi într-o singură rutină, ci ai ocazia să lucrezi cu clienți din diferite industrii, să înveți lucruri noi constant și să îți dezvolți abilități pe care poate nici nu știai că le ai.
So, nu există o cale unică sau un moment perfect pentru a face switch-ul, dar există pași mici care te pot ajuta să ajungi acolo fără să simți că sari în gol.
Da, e provocator. Da, te vei lovi de incertitudine. Dar cine nu învață accelerat când iese din zona de confort?
Dacă ești în punctul în care simți că vrei mai mult pentru tine, dar nu știi exact cum să faci următorul pas, amintește-ți că nu trebuie să mergi singur/ă pe drumul ăsta.
No și cine știe poate într-o zi îmi spui și tu povestea ta de freelancing…doar să te asiguri că ai și o poză bună pentru ea! 😏