Ediția 60
Recent, în comunitatea LDD PRO a apărut un subiect tare interesant pe care aș dori să-l abordăm și în acest newsletter: Ce înseamnă o colaborare de lungă durată?
Îți zic perspectiva mea. Colaborarea de lungă durată înseamnă construirea unei relații de încredere cu clientul. Deși sună abstract, este important să privim dincolo de "proiecte constante lună de lună".
Un model ideal ar fi colaborarea pe bază de abonament, unde clientul plătește o sumă fixă în fiecare lună și poate “abuza” de tine fără griji. Acest model devine tot mai popular, însă destul de greu de realizat. Câteva exemple sunt aici: wegrow.design (tovarăși de-ai noștri 👏) sau designjoy.co.
Ce nu mi se pare neapărat realist este semnarea unui contract (posibil cu o agenție ce are clienți din belșug) și apoi așteptarea că o să fie de lucru constant. Da, ai semnat contract dar asta nu o să garanteze niciodată proiecte noi. Life happens in the meanwhile.
Personal, am colaborat cu un developer timp de 8 ani (și încă lucrez cu el la proiecte mai mari). Pe parcursul acestei colaborări, proiectele veneau la fiecare 1-2 luni, uneori cu pauze mai lungi. Dar, timp de 8 ani, am avut constant de lucru, fără contract sau alte formalități.
În prezent, lucrez lunar cu un client (deja de 2 ani) și am alți clienți care mă angajează o dată la 3-4 luni. Pentru mine ăsta este un setup bun fiindcă ca am de lucru constant din mai multe surse.
Ce vreau să zic este că ouăle n-ar trebui să fie în același coș și e bine să-ți găsești mai mulți colaboratori care pot delega proiecte către tine.
Cel mai problematic aspect este când depinzi exclusiv de colaborarea cu un singur client, ceea ce te poate face excesiv de confortabil. Dacă ceva se întâmplă cu acel business, consecințele pot fi grave pentru businessul tău.
Obișnuiesc le spun potențialilor clienți că sunt în căutarea unor colaborări de lungă durată, mai ales dacă văd că ar putea avea nevoie de ajutor pe viitor. Această abordare funcționează bine în webdesign/UX/UI, unde proiectele sunt lungi și fără un deadline precis.
Ceea ce îmi place la colaborările pe termen lung este dinamica relației care se dezvoltă.
Te simți parte din echipă (sau mai multe echipe), și când apare muncă nouă, nu te mai îngrijorezi că factura e prea mare. Există deja dovezi că totul merge conform așteptărilor.
În ultima vreme, stilul de design "bento box" a urcat în popularitate. Apple a avut grijă să-i facă cinste, așa că azi îți las o resursă foarte bună pentru inspirație. Bento grids.
Această tranziție este un parcurs format din multe etape mici. E dificil să identifici momentul exact când devii profesionist. You just become.
Esențial este să observi cum ai evoluat de la o zi la alta. Documentarea progresului tău este crucială. Fără dovezi concrete ale realizărilor tale pe parcursul unui an, va fi dificil să apreciezi cât de mult te-ai dezvoltat.
Personal de mai bine de 10 ani îmi țin liste întregi care cuprind realizările personale și profesionale. În fiecare an am subiecte noi de discuție și știu exact unde mă aflu în comparație cu anul anterior.
Teama de necunoscut poate inhiba și poate afecta calitatea deciziilor tale. În momentul în care începi să înțelegi mai multe despre tine, realizezi cât de mult (sau de puțin) ai progresat.
Desigur, cea mai corectă comparație este cu tine însuți. În același timp, poți să te raportezi și la alții pentru a evalua unde te situezi.
Fă din această documentare un obicei și în fiecare an te vei autodepăși iar experiențele bune și cele rele o să-ți servească șuturile în fund de care ai nevoie.