ediția 4

Cum să te concentrezi eficient pe ceea ce ai de făcut

3
 min timp de citire

Hey! Tiffany aici 👋

Hai să îți mărturisesc o chestie: sunt o persoană dezorganizată. Știam asta și până acum, dar în ultimele luni am simțit că toată treaba asta este un one way ticket către un potențial burnout frumușel.

Jobul full-time, proiectele de freelancing cu deadline-uri care se suprapun, nevoia de a petrece niște quality time ca să mă conectez cu mine, dar și cu oamenii din jurul meu, s-au bătut destul de mult cap în cap în ultima perioadă. Simțeam că nu mai am timp de nimic și că tot ceea ce vreau să fac este să apăs un buton de pause și să stau izolată undeva în munți, departe de orice responsabilitate.

Și pentru că genul ăsta de escapism nu duce prea departe, am început să caut un soi de disciplină care să mă ajute să îmi fac treaba astfel încât să fie ”kinda good enough”. Fără perfecționism, fără complicații inutile.

Ce a funcționat pentru mine?

În primul rând, un to-do list de care chiar pot să mă țin. Am mai avut tentative în trecut în care mi-am promis luna de pe cer, programându-mi totul la sânge, dar nu a funcționat, pentru că nu eram obișnuită cu genul ăsta de ”strictețe”.

Așa că am încercat o altă abordare: să mă ocup de taskurile super importante la început, iar apoi de restul. Odată ce știi că ai trecut de partea mai dificilă, restul taskurilor sunt easy-peasy.

Un alt aspect game changer pentru mine a fost să scap de chestiile care mă distrag. Așa că mi-am dezactivat notificările. Un pas mic pentru omenire, un salt uriaș pentru mine. 😉

Și nu în ultimul rând, să îmi aleg obiective mici și realizabile, după care să mă recompensez cu o pauză. Astfel, ”m-am antrenat” să nu mă ridic de la masă până când nu termin ceea ce am început (because it is doable) și să fiu mult mai focusată pentru că știu că odată ce termin pot să îmi trag sufletul.

Cam asta ar fi, iar treburile merg so far so good. Tu cum rămâi focusat? Sunt super curioasă care este rețeta ta secretă pentru asta.

Fragmente din carți

Timpul trece așa de rapid și iată că este din nou Joi. Continuăm și în această săptămână să vorbim puțin despre timp.

O altă idee care a rămas cu mine după ce am citit cartea Four Thousand Weeks este despre finitudine. Adică lucrurile se mai și termină. Nimic nu este infinit și cu toții avem limite oricât de mult ne-ar plăcea să credem că nu avem.

Așadar apare ‘paradoxul limitări’. Cu cât încerci mai mult să-ți gestionezi timpul cu scopul de a obține un sentiment de control total și libertate de constrângerile inevitabile de a fi uman, viața devine mai stresantă și goală. Altfel spus viața devine mai grea când adopți o mentalitate fixistă și refuzi să te confrunți cu adevărul dureros al limitărilor tale.

Iar reversul este ăsta. Cu cât te confrunți mai mult cu ideea finitudinii și începi să lucrezi cu ea, mai degrabă decât împotriva ei – cu atât viața devine mai productivă, mai plină de sens și mai awesome.

Resurse utile

Checker Plus for Gmail - Extensia asta este cu adevărat utilă. O folosesc de ani de zile și partea cea mai faină este că nu mai trebuie să stau cu ochii pe taburile cu emailuri (care oricum consumă resurse degeaba). Ai totul sub un singur click. Poți marca emailurile ca fiind citite, poți să le arhivezi, să le ștergi, ba chiar să dai reply direct din mica ferăstruică.

Katai Podcast - Pe Robert pot să îl recomand și cu ochii închiși. La cât conținut util face musai să îi asculți podcastul. M-a invitat și pe mine de câteva ori, iar la ultima noastră întalnire am vorbit despre Cum să alegi cel mai bun preț pentru munca ta. Dă-i o ascultare pe YouTube, Spotify și altele.

Freelancing

Cum folosesc aplicație de taskuri și calendarul în același timp

Astăzi vreau să dau mai mult din casă și să îți spun pe scurt cum îmi organizez taskurile în așa fel încât să fiu cât mai productiv și să nu uit lucruri importante pentru mine dar și lucruri mai puțin importante pentru mine, însă importante pentru alții. 🤓

Ce trebuie să reținem aici este că al nostru creier nu este făcut pentru a stoca informații, de aceea este recomandat să ai un sistem complementar pentru stocarea lor.

Folosesc Todoist pentru a stoca toate tasksurile pe care trebuie să le fac.

Principiul după care mă ghidez este că dacă un task nu este pus în calendar el nu există. Așadar, poți lega Todoist de Google Calendar (integrations) iar în felul ăsta taskurile adăugate într-o aplicație se vor reflecta în cealaltă și vice versa.

Mi-am definit ariile esențiale la care să fiu atent.  1. Libraria de Design 2. Client Work 3. Learning și 4. Administrative. Toate astea fiind puse într-un board view, să pot avea o vedere de sus.

În prima coloană, cea cu (No Section, care-i un fel de coș cu de toate) îmi adaug rapid taskurile pe măsură ce apar, iar ulterior le mut în coloanele corespunzătoare și bineînteles le aplic tag-uri. Tagurile mă ajută să le sortez după categoriile esențiale așa cum se vede în sidebar.

Ce programez în Todoist se reflectă și în Google Calendar. Mă folosesc de aplicațiile astea două în tandem.

Sunt foarte multe detalii și nuanțe despre modul de organizare și sper să mai vorbim despre subiectul ăsta dacă este de interes.

Portret Stefan Asafti