Ediția 85

De la angajat full-time la freelancer: cum să faci tranziția cu succes (Ghid pas cu pas)

3
 min timp de citire

Freelancing-ul, sau statutul de liber profesionist, devine din ce în ce mai atractiv pentru mulți creativi.

Unii vor să își schimbe direcția carierei, trecând de la jobul actual la un segment din această industrie, fie că e vorba de web design, ilustrație, animație și altele asemenea.

Alții, care deja lucrează ca angajați în domeniu, vor să rupă legăturile cu angajatorul și să devină freelanceri.

Indiferent dacă lucrezi într-un domeniu diferit sau ești deja în industrie și te întrebi dacă să urmezi calea freelancing-ului, vreau să îți ofer câteva sfaturi pe care să le iei în considerare înainte să iei mare decizie.

Există multe motive pentru care ai vrea să faci această schimbare. Dar cred că e important să începem cu cele mai evidente, pentru ca deciziile tale să fie cât mai bine fundamentate.

Următoarele motive vin la pachet cu un fel de “✨vrajă✨”, să-i zicem așa. O fată Morgana ce ascunde o mulțime de obstacole.

De ce vrei să devii freelancer

  1. Pentru flexibilitatea programului.
  2. Pentru independență.
  3. Pentru că vrei să câștigi mai mulți bani.

01. Flexibilitatea programului

Ideea atrăgătoare aici este că poți să îți stabilești propriul program de lucru. Nu mai ești legat de un program fix, de la 9 la 17. Acum (teoretic) poți lucra când vrei și de unde vrei.

În realitate, programul tău ca freelancer va fi împrăștiat peste tot. Nici nu ști de ce naiba să te mai apuci.

Responsabilitățile tale vor crește considerabil. Când erai angajat, nu trebuia să îți bați capul cu plata taxelor, asigurărilor medicale sau de găsirea unui contabil. Era lejer pentru alții se ocupau de asta.

02. Independența

Ideea atrăgătoare este că poți să te consideri propriul tău șef și să ai libertatea de a decide ce proiecte accepți, fără să fii constrâns de regulile și restricțiile unui angajator.

În realitate, ai plecat din postura de angajat într-o firmă doar pentru a deveni, într-un fel, un angajat în propria ta firmă. Tu centrezi, tu dai cu capul. Vei face munca mai multor oameni încă de la început. Se poate numi asta independență? Nu chiar.

03. Vrei să câștigi mai mulți bani

Ideea atrăgătoare este că vei câștiga ușor o mulțime de bani, având posibilitatea să lucrezi cu mai mulți clienți simultan.

În realitate, va trebui să înveți să faci bani. Să negociezi. Să persuadezi. Să îți evaluezi propria valoare pe piață. Poți cere mii de euro pe proiecte, dar dacă nimeni nu a auzit de tine și nu ai nimic de arătat, va fi greu.

Să nu uităm că toți banii pe care îi faci nu sunt ai tăi, pentru că ai de plătit taxe, impozite, cheltuieli și altele. Și totuși, tu vrei să devii freelancer pentru a face mai mulți bani.

Ia în considerare aceste motive atrăgătoare (și altele, căci sunt multe) și pune-le la “inventar”. Te vor ajuta să iei cele mai bune decizii.

3 moduri prin care poți trece de la angajat la freelancer

1. 🔴 [Risc mare] Faci schimbarea bruscă: îți dai demisia, îți deschizi un SRL sau PFA și voila! Ieri erai angajat, azi ești freelancer. — Este cea mai riscantă și mai impulsivă opțiune, pe care, sincer, nu o recomand.

2. 🟡 [Risc moderat] Rămâi angajat în timp ce te pregătești pentru o tranziție planificată către freelancing. Tranziția poate dura 6 luni, 1 an sau chiar 2 ani, în funcție de ritmul tău și de planul pe care îl urmezi.

3. 🟢 [Risc redus] A treia și cea mai sigură opțiune este să combini jobul actual cu freelancingul. În timp ce ești angajat, îți deschizi un PFA sau SRL și începi să iei proiecte pe cont propriu, învățând “the tools of the trade” pe parcurs.

Când menționez “risc”, mă refer în principal la impactul financiar, pentru că ăsta doare cel mai mult.

Personal, am ales a treia variantă, lucrând ca freelancer în paralel cu jobul meu de angajat. Am continuat așa timp de mulți ani, și pentru mine a fost cea mai echilibrată soluție.

Avantaje au fost multe.

În primul rând, faptul că eram angajat îmi oferea un venit sigur și stabil. Toți banii pe care îi câștigam suplimentar din proiectele de freelancing erau un bonus binevenit, care îmi rotunjea veniturile.

Un alt mare avantaj a fost că, pe parcursul acestei perioade, am învățat cum să îmi vând serviciile, cum să îmi creez un portofoliu atractiv, cum să îmi îmbunătățesc procesul de lucru, cum să mă organizez mai eficient și, cel mai important, cum să negociez și să înțeleg valoarea la tot ceea ce fac.

Aceste lecții au fost învățate cu riscuri minime.

În timp, am început să câștig mai mult din freelancing decât de la locul de muncă.

Chiar dacă însumate veniturile erau mai mari, am început să neglijez anumite aspecte ale vieții și am realizat că nu merită acest sacrificiu.

Din acest motiv, am hotărât să fac trecerea completă către freelancing, o decizie care a devenit destul de ușoară, având la bază încrederea și cunoștințele acumulate.

Privind în retrospectivă, un dezavantaj a fost că am lungit-o prea mult. Cred că mai mult din frica de a-mi asuma riscul. Am învățat multe ce-i drept, dar puteam să fac asta mai accelerat și într-un timp mult mai scurt dacă luam o decizie mai rapidă. Anywaaaay...

Rămâi angajat dar cu un plan de scăpare

Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș alege varianta a doua (cu risc moderat): să rămân angajat full-time, dar cu un plan bine definit pentru tranziția către freelancing.

După cum ai observat, freelancingul înseamnă mult mai mult decât flexibilitate, independență și bani. Are rădăcini mult mai adânci.

Freelancingul îți deschide calea către antreprenoriat fie că îți place sau nu.

Dacă vrei să ai succes ca freelancer, trebuie să accepți că vei păși pe tărâmul antreprenoriatului și că vei fi nevoit să înveți lucruri noi, care te vor scoate complet din zona de confort. Atât de mult vei ieși din această zonă încât te vei întreba cine dreaq te-a convins să devii freelancer.

Și, oricât de mult ți-ar plăcea siguranța, aceasta se construiește în timp.

Da, va trebui să lucrezi constant la stabilitatea ta financiară și mentală.

Nu uita, ai ales să îți „concediezi” fostul șef. Acum ai 100% responsabilitate pentru absolut tot.

7 pași de urmat pentru tranziția către freelancing

Pas 01: Acceptă realitatea

Acceptă că noul teritoriu în care intri va fi nou și imprevizibil. Schimbi-ți filtrul prin care vezi acest “necunoscut”. Întreabă-te tot mai des, “dar ce se ascunde după?” Curiozitatea te va împinge și îți va oferi o grămadă de experiențe interesante din care vei avea de învățat continuu.

Pas 02: Strânge bani de backup

Dacă ești angajat profită în continuare de toate beneficiile pe care acest statut ți le aduce. OK, poate te-ai săturat de acel job, poate simți că nu ești plătit/ă suficient, sau nu te mai înțelegi bine cu colegii, oricare ar fi motivele…mai rezistă puțin.

Cât timp? Păi depinde doar de tine.

Începe să strângi suficienți bani, care să îți asigure stilul tău de viață actual pentru o perioadă de 3-6 sau 12 luni.

Acest backup îți oferă liniște psihologică și te ajută să nu simți presiunea după ce îți dai demisia.

Totuși, ca măsură de precauție, ar fi bine să-ți ajustezi puțin stilul de viață. Nu foarte drastic, dar, de exemplu, în loc să comanzi mâncare acasă, ai putea găti mai des. Banii economisiți pe pizza și burgeri ar putea fi folosiți mai bine pentru o subscripție la Adobe sau pentru cursuri și cărți care să îți dezvolte abilitățile.

Bun, ai acceptat ideea că drumul tău cel nou va fi plin de provocări și ai strâns bani de backup pentru o perioadă de 3-6-12 luni. Apoi ai făcut marele pas cu sufletul la gură și ți-ai dat demisia.

Ce urmează?

În primul rând nu uita că ai 3-6 sau 12 luni să faci ca lucrurile să înceapă să meargă. Să vezi că motorul ăsta pornește și că produce rezultate.

Perioada asta îți este determinată într-o mare măsură de banii ăia pe care i-ai strâns și de modul în care ai decis să îți ajustezi stilul de viață.

Dacă începi să cheltui prost și fără rost, perioada se reduce. E ca și o clepsidră cu nisip. Când timpul s-a scurs, începi de la (aproape) 0. Și totuși nu cred că vrei să ajungi de unde ai pornit.

Așadar pasul 3 intră foarte bine în această perioadă.

Pas 03: Prioritizează-ți portofoliul

Portofoliul de lucrări este cea mai bună carte de vizită către inima și buzunarul clientului.

Aici îți etalezi skillurile și îți faci cunoscută personalitatea. Fă-ți un obiectiv ca până la finalul perioadei să ai câteva studii de caz complete și desigur un loc unde poate ateriza un potențial client. De preferat siteul tău personal. În primă fază trebuie doar “să exiști”. N-ai nevoie de “fentzi-șmentzi” site. Poți face ​pagini​ și în Notion.

Pas 04: Pune-ți contractele la punct ca să eviți țepele

Fix de țepе nu ai nevoie acum, așadar asigură-te că ai contracte bine făcute care să îți ofere liniștea aia sufletească de care chiar ai nevoie. Iar pentru asta îți recomand kitul de contracte ​Creativ pe legale​ făcut împreună cu Ana Maria Udriște de la Avocatoo.ro. Pe lângă contracte, chiar și o ​strategie de ofertare​ n-ar strica.

Pas 05: Fă-ți un sistem simplu de tracking a încasărilor și a cheltuielilor

Nu-i nevoie să folosești tot felul de softuri complicate. Un Google Sheet este suficient. Vezi câți bani intră și vezi câți bani ies. Informația asta o să te țină garantat cu picioarele pe pământ.

Începe să îți privești businessul ca pe o entitate separată față de tine pentru că în felul ăsta ajută să te detașezi emoțional de banii din cont și să le găsești un scop mai bine definit.

Am făcut eu un ​tracker​ în Google Sheets pentru asta. Are și tutorial and all that.

Pas 06: Conturează-ți clar procesul de lucru

Modul în care lucrezi se va schimba în timp.

Pe măsură ce acumulezi experiență și capeți viteză, procesul tău de lucru va deveni tot mai bine optimizat. Dar până atunci, fă-ți o listă clară cu fiecare pas pe care îl faci, în ordine cronologică.

Dezvoltă fiecare pas și explică ce presupune. Cum procedezi când te întâlnești prima dată cu potențialul client? Cum te pregătești? Dar după întâlnire ce faci? Cum îi pregătești oferta? Dar brieful?

Întrebări sunt multe. Ai 3-6-12 luni să clarifici toate astea. E ongoing acțiunea asta, faci ajustări și corecturi până când lucrurile încep să se potrivească frumos.

Pas 07: Cunoaște oameni cu aceleași valori ca ale tale

Nu sta în toată perioada asta cu ușa închisă și cu ochii în monitor. Ieși din peșteră și socializează.

Participă la evenimente de la care poți lua informații interesante și utile pentru noul tău rol de freelancer.

Oamenii lucrează cu oameni în care au încredere și pe care îi plac, așa că trebuie neapărat să începi să-ți crești networkul de persoane din domeniu sau care au skilluri complementare cu ale tale.

Pune-te bine pe lângă un programator sau copywriter. În cele din urmă construiește-ți o listă de contacte la care poți apela cu încredere când ai nevoie de ajutor, sau când ai foarte mult de lucru.

Dar pentru un start și mai bun te poți alătura comunitații ​LDD PRO​.

Ia cu tine următoarele idei

  1. Acceptă realitatea
  2. Strânge bani de backup
  3. Prioritizează-ți portofoliul
  4. Pune-ți contractele la punct
  5. Cunoaște-ți numerele: încasări vs cheltuieli
  6. Definește-ți procesul de lucru
  7. Fă networking.

Să faci freelancing nu e un lucru chiar ușor, mai ales la început. În timp devine mai ușor dar întotdeauna vor apărea noi și noi provocări.

Mie asta mi se pare și partea cea mai faină, care mă face să simt că am cu adevărat un scop. Dacă n-ar fi provocările astea cred că totul ar fi super plictisitor și toată lumea și-ar da demisia de la job ca să devină freelanceri.

La început nu-i confortabil deloc, mai ales când știi că o să lucrezi mai mult decât o făceai când erai angajat.

Adică trebuie să ai o doză bună de masochism în tine să faci asta. Tu vrei viață flexibilă și independentă și bani mai mulți dar lucrezi de 2 ori mai mult. Contraintuitiv.

Dar, cu efortul necesar acolo se ajunge și este al naibii de frumos când se va întâmpla lucrul ăsta.

Portret Stefan Asafti