Ediția 91

Plătește-te în toate monedele de valoare

3
 min timp de citire

Poate ai mai auzit despre expresia "Plătește-te prima dată pe tine."

Circulă foarte des prin cărți de finanțe personale și, în esență, înseamnă să pui deoparte o parte din veniturile tale pentru economii sau investiții, înainte să te ocupi de toate cheltuielile tipice (facturi, nevoi zilnice etc).

De câțiva ani, am dezvoltat o mare pasiune pentru finanțe în general și mi-am creat un obicei de a economisi constant. În același timp, mi-am rafinat și viziunea de ansamblu asupra modului în care circulă banii și a ceea ce pot realiza cu ei.

În tot procesul ăsta, mi-am dat seama că expresia asta filozofică "plătește-te prima dată pe tine" se extinde în mai multe arii, nu doar în finanțe.

Așa că mi-am creat propria filozofie și i-am dat un twist: "Plătește-te pe tine prima dată în toate monedele de valoare".

Eu cred că, pentru un echilibru personal și profesional sănătos, trebuie să te pui pe tine pe primul loc. Știu că sună cam egoist, dar lasă-mă să-ți explic.

Pentru a te putea prioritiza, trebuie să-ți aloci "salariul" în toate monedele importante.

Nu vorbim doar de bani aici, ci de toate monedele vieții: sănătate, timp, relații, cunoștințe și, bineînțeles, finanțe. Toate acestea sunt foarte valoroase, ești de acord? Sper că răspunsul este da :)

Fiind o filozofie personală, singura modalitate prin care pot explica lucrurile este prin prisma experienței mele de până acum. Așa că îți voi împărtăși cum procedez eu în fiecare dintre aceste arii ale vieții. Sunt convins că vom găsi puncte comune.

Această ediție de newsletter are și o componentă practică despre care am să îți povestesc la final. Poate o să te inspire și pe tine să îți împarți timpul în așa fel încât să lași mai mult loc pentru tine.

Sănătate - moneda de bază

Dacă nu am grijă de corpul meu, cine o va face?

E o întrebare pe care mi-o pun tot mai des. Se spune că, după 30 de ani, începi să “scârțâi”. Genunchii te mai lasă, îți e greu să-ți legi șireturile, iar câte un cârcel în coaste te mai surprinde când te întinzi.

Am trăit toate astea :)) Și, pe deasupra, mă lupt (încă) cu două hernii de disc. Deloc distractiv.

Un moment de schimbare de mentalitate l-am avut când am început să privesc obiceiurile printr-o nouă lentilă, datorită cărții The Coaching Habit.

Gândește-te mai puțin la ceea ce poate face obiceiul tău pentru tine și mai mult la modul în care acest obicei nou va ajuta o persoană sau oamenii de care îți pasă.

Am avut un moment de “wtf iu ia io?!” Păi dacă vreau să rămân cât mai mult în viața copilului meu, trebuie să am grijă de mine. Dacă am grijă de mine prima dată, pot avea grijă de alții.

Motivația mea s-a schimbat complet (și a crescut semnificativ). De la „vreau să slăbesc 10 kg” la „vreau să rămân în preajma oamenilor dragi cât mai mult timp.” Eliminarea kilogramelor în plus a devenit, de fapt, o consecință a mersului constant la sală și a unei relații mai sănătoase cu mâncarea.

În calendar, am alocat 2 ore “just for me” de luni până vineri, dedicate mișcării.

Și nu, nu reușesc să merg constant de 5 ori pe săptămână, dar ajung cam la 85%, ceea ce este suficient de bine pentru mine.

Și nu, nu petrec mereu cele 2 ore. Sunt zile în care abia reușesc să fac 30 de minute. Dar hei! Decât deloc, mai bine un pic.

Apropo, citesc acum cartea Tiny Habits de BJ Fogg, în care se vorbește despre modelul comportamental Fogg (evident), care spune că un obicei se poate forma doar când trei elemente se întâlnesc simultan: Motivație, Abilitate și Trigger (sau declanșator). Îți recomand cartea.

Timpul de calitate – moneda care se devalorizează cel mai rapid

Timpul este un concept care se strecoară în toate aspectele vieții noastre. Dacă nu îți gestionezi timpul, altcineva va prelua frâiele și te vei trezi că ești în modul “default”.

Ai impresia că deții controlul asupra timpului tău atunci când faci binging pe Netflix? Sau scrolălăi Instagramul?

Nu, controlul nu e la tine. Companiile care creează acele platforme îți dețin atenția, iar prin asta îți controlează și timpul.

Nu-s nebun să-ți spun să renunți complet la aceste obiceiuri. Și eu cad în capcana lor mai des decât mi-aș dori. Dar de fiecare dată când realizez că sunt pe punctul de a aluneca din nou, mă gândesc la costul de oportunitate pe care îl plătesc dacă mă las prins în jocul lor.

Prefer ca alea 10-20 de ore de entertainment și dopamină ieftină să le investesc într-o plimbare prin Chei sau la cabană.

În mintea mea, costul e prea mare și sunt dispus să-l plătesc doar într-o mică măsură.

Timp pentru mine îmi găsesc mai tot timpul (pun intended 😄). Mersul la sală, plimbări, scris, citit, mic dejun, prânz, ieșiri cu familia, cafele și beri cu prietenii — toate astea se transformă în timp pentru mine.

Nu lăsa pe altcineva să decidă cum îți petreci timpul. Dacă nu îți planifici momentele de calitate, altcineva o va face în locul tău și, cel mai probabil, nu va fi în favoarea ta. Secretul stă în planificare.

Relațiile de calitate - moneda conexiunilor autentice

Relațiile pe care le construiești cu oamenii din jurul tău sunt fundamentale pentru succesul tău pe termen lung.

“Plătește-te pe tine” investind timp și energie în aceste relații. Și nu mă refer doar la networking, ci la cultivarea unor legături autentice, fie ele personale sau profesionale.

Eu mă “plătesc” atunci când îmi fac timp să mă întâlnesc cu cineva drag, de la care am multe de învățat și pe care îl respect. Aceste relații nu aduc doar satisfacție personală, ci și oportunități neașteptate.

Îmi aleg cu grijă relațiile pe care vreau să le cresc. Tocmai de aceea, îmi fac loc în program pentru întâlniri la cafea în timpul zilei sau ieșiri în oraș o dată la 3-4 săptămâni.

Consider aceste întâlniri ca fiind timp pentru mine. Nu doar că îmi aduc contribuția la întreținerea relațiilor, dar reprezintă și momente de calitate pentru mine.

Oricât de egoist ar suna, este timp pentru mineeeee.

Toate aceste arii nu au delimitări clare. Ele se intersectează și se completează constant.

Cunoștințe - moneda capitalului uman

Iarăși ajungem la timp. Pe măsură ce trece, “capitalul uman” scade. Capacitatea noastră de a face lucruri și de a lua decizii începe să se diminueze. De aceea, educația continuă în propriile cunoștințe este o investiție pe termen lung, care va aduce “dividende” semnificative.

Cum altfel poți lua cele mai bune decizii, dacă nu ai cunoștințele necesare? Dacă nu bagi lucruri utile la cap, să-ți îmbunătățești percepția asupra lumii din jurul tău, cum poți ajunge departe?

Păi, nu poți. Nu vei avea nici capacitatea, nici motivația să faci asta.

Personal, am avut un moment de “aha” acum câțiva ani, când eram la cabană cu prietenii. La discuțiile de la masă, eu eram tăcut, pentru că nu aveam cu ce contribui. Dacă nu se discuta despre design, eram pe dinafară.

De atunci, mi-am diversificat cunoștințele în multe domenii.

Mi-a devenit obicei să citesc și să scriu (inclusiv acest newsletter face parte din asta).

Chiar și aceste activități sunt trecute în calendar. Ele îndeplinesc mai multe funcții pentru mine: îmi aduc cunoștințe, îmi organizează timpul, sunt priorități și, nu în ultimul rând, îmi asigură igiena mentală.

Finanțe - moneda care aduce stabilitate și încredere

Ajungem, într-un final, și la bani. Of-ul multor oameni. Poate că îl ai și tu. L-am avut și eu, și recunosc, câteodată mai apare. Însă, per total, în ultimii ani, mi-am îmbunătățit semnificativ relația cu banii.

Nu vorbesc prea des despre asta în mod public, dar dacă găsim un context mai potrivit, mi-ar plăcea să-ți împărtășesc tot ce știu.

Problema mea, mulți ani la rând, era că la sfârșitul lunii nu mai aveam bani de pus deoparte, deși îmi promiteam mereu că o să economisesc.

Rămâneam cu atât de puțin încât îmi spuneam că nu mai are rost să economisesc luna respectivă. Mi-aș da o palmă după ceafă pentru o asemenea mentalitate.

Să te plătești pe tine primul nu înseamnă doar să economisești ca să aduni bani într-un cont. Acumularea asta trebuie să fie legată de un obiectiv clar.

Vrei să cumperi ceva mai scump, să investești – da, clasic și de așteptat.

Dar economisire mai poate însemna să ieși și din rahat.

Ai nevoie de o intervenție la dentist care te costă câteva mii de euro sau ești freelancer și te zbați de la o lună la alta.

Plătește-te pe tine primul ca să poți strânge banii necesari care îți aduc nu doar stabilitate, ci și încredere în tine. Fie că e vorba de un zâmbet larg după vizita la dentist, fie de construirea unui fond de siguranță pentru acele luni în care nu ai suficient de lucru.

Presiunea psihologică (și uneori chiar fizică) se va diminua sau chiar dispărea odată ce tratezi cauza. Investiția în propria ta liniște și siguranță este poate cea mai importantă.

Cum îmi împart timpul ca freelancer

Și acum partea practică. Am discutat despre monedele cele mai valoroase: sănătate, timp, relații, cunoștințe și finanțe.

În calendarul meu, culorile mă ajută să organizez totul eficient. Am 5 mari categorii.

  • Verde – timp pentru mine: citit, sănătate și relații
  • Albastru – business, muncă cu clienți și bani
  • Mov – creație de conținut, care implică mult scris (și care se intersectează cu verde)
  • Galben – activități legate de Librăria de Design
  • Gri – remindere și alte lucruri casnice

După cum probabil ai observat, nu las loc în calendar pentru altceva. Asta este intenționat. Îmi protejez timpul pentru a mă asigura că nu apar surprize neplăcute.

Și totuși, am o flexibilitate foarte mare. Pot muta și restructura toate blocurile de timp din calendar.

Cum spuneam mai devreme, la sală nu stau mereu două ore – uneori doar 30 de minute.

Newsletterul nu îmi ia tot timpul 2 ore să-l scriu.

Restul timpului îl pot investi în altceva.

Trezirea la ora 5 îmi oferă și mai mult timp pentru a-l investi intenționat în diverse activități.

Când mă plătesc pe mine prima dată, simt că am controlul asupra vieții mele, și asta îmi dă o liniște interioară pe care nicio sumă de bani nu poate să o cumpere.

Ia cu tine următoarele idei:

Scuze și justificări vom găsi mereu pentru orice. Scuzele fac ziua de azi mai ușoară, dar pe cea de mâine mai grea. În schimb, disciplina face ziua de azi mai grea, dar pe cea de mâine mai ușoară. Tu alegi.

Pe lângă sănătate, timp, relații, cunoștințe și finanțe, există și alte „monede” în care să te plătești. Poate fi creativitatea, echilibrul emoțional, odihna sau chiar spiritualitatea.

Toate acestea contribuie la bunăstarea ta generală.

Dar nu uita să te prioritizezi mereu pe tine. Tu ești cel mai important activ al tău și, fără investiția în tine, toate celelalte „monede” riscă să-și piardă valoarea.

Portret Stefan Asafti