Află cum poate scrisul să devină un mecanism de auto-disciplină și modurile prin care te ajută să evoluezi ca om.
Aud des convingerea ”Nu știu să scriu”. Crede-mă, știi să scrii, trebuie doar să exersezi. Înainte să îți dau câteva ponturi practice pentru a scrie cât mai ușor, hai să povestim puțin despre blocajele care te împiedică să faci asta.
Când vine vorba despre scris, există multe blocaje care te pot descuraja și pot să îți inducă ideea că scrisul nu este pentru tine. Gândește-te la blocajul ăsta ca la o prăpastie între două stânci. Uitându-te prea mult la hăul ăla, nu o să rezolvi nimic. Nici cititul despre sport nu o să te facă mai fit.
Guess what? Chiar trebuie să faci ceva. Să acționezi. Se zice că acțiunea este "the killer of fear" și cam așa e. La fel și cu blocajul, când vorbim despre scris. Scrisul poate deveni un obicei, ca și spălatul pe dinți.
Cu cât îl faci (acționezi) mai des, cu atât devine mai ușor.
Eu scriu în fiecare zi. Literalmente în fiecare zi. Am zile când sunt blank, nu am idei. Știi ce? Scriu despre nimic. Scriu despre faptul că nu am idei despre ce să scriu și despre cum mă simt în momentul ăla de blocaj. Mai scriu și despre cum aș putea găsi soluții să trec peste blocaje. 100% din cazuri trec peste ele rapid. Pentru mine ăsta este efectul obiceiului de a scrie.
Scrisul te ajută să îți ordonezi gândurile. Dacă simți că ai prea multe idei și când le pui pe foaie nu iese nimic, atunci e un semn că musai trebuie să te apuci de scris, pentru a face mai mult loc acolo sus la cap, la minte. Ordonarea gândurilor aduce după sine o mai bună articulare a ideilor. Aduce după sine o comunicare semnificativ mai bună cu lumea, cu clienții, cu tine. Aduce după sine o disciplină care o să îți servească o viață întreagă.
Ascultă și episodul 15 Actul de a scrie este mai important decât ceea ce scrii din Podcastul Văzut din interior
Te separă față mulți alții care nu scriu. Dacă scrisul înseamnă toate astea atunci merită atenția ta în totalitate. Personal scriu multe porcării, dar uite că le adun într-un loc și de acolo pot genera alte idei noi. E un snowball effect. Ideile sunt nule, dacă nu le pui în aplicare.
Pentru a trece peste unele blocaje, în funcție de ce vrei să scrii, raportează-te la experiența ta personală. Scrie despre o experiență prin care ai trecut tu, cu cuvintele tale. Scrie așa cum ai vorbi cu un prieten. Pe măsură ce scrii, intri într-o stare de flow și o să îți fie greu să te oprești.
Evident scrisul, precum orice altă abilitate are nevoie de antrenament. E ca un mușchi pe care îl dezvolți în timp.
Și încă ceva:
Te îndemn cu cea mai mare căldură să faci un mic experiment personal: scrie timp de o lună în fiecare zi (un paragraf, o pagină, whatever suits you) și vezi ce se schimbă. 😉
Ne simțim onorați atunci când avem ocazia să colaborăm cu oameni dedicați și creativi. 🙃 Dacă vrei să ni te alături în aventura de a crea content educațional pentru designerii români, dă-ne un semn la join@librariadedesign.ro