ediția 5

Cum să îți îmbunătățești autodisciplina

3
 min timp de citire

Pentru mine întrebarea asta a fost una retorică pentru multă vreme. Și încă am impresia că mai este uneori. Am ajuns la concluzia că am nevoie de discplină, pentru că era foarte ușor să cad în capcana iluziei că am timp să rezolv tot ce mi-am propus. Atunci când ai prea multe chestii pe listă, se adună, te simți depășit și ești la o muchie de cuțit de un burnout. Plus că sindromul impostorului apare călare de parcă ar fi personajul principal din viața ta.

Din perspectiva mea, autodisciplina înseamnă să îmi trasez niște granițe bine definite și să:

Fac ceea ce promit

Atunci când promiți ceva, este cuvântul tău de onoare în joc. Dacă pentru tine valoarea asta este importantă, vei fi super afectat atunci când nu poți să te ții de ea. În momentul în care mi-am dat seama că lucrurile pe care le promit îmi consumă mult prea multă energie și că există șansa să nu mă țin de ele, am făcut un pas în spate și mi-am zis ”Ok, dacă nu pot să fac toate astea, hai să îmi asum mai puțin.” Astfel scazi din presiunea pe care o pui pe tine și te asiguri că poți să îndeplinești ceea ce ți-ai propus.

Introduc obiceiuri bune în rutina mea

Indiferent de ce înseamnă asta. Cu toții suntem diferiți și știm ce e mai bine pentru noi. Obiceiurile bune în rutina mea personală au fost să citesc în fiecare zi cel puțin 30 de minute, să înot în fiecare dimineață, să am grijă de nutriția mea și să mă înconjor cu oameni care împărtășesc aceleași core values pe care le am și eu.

Prioritizez taskurile pe care le am de făcut

Uneori nu am absolut nici un chef să fac nimic. Ceea ce este normal sometimes, I guess. Dar pentru că responsabilitatea pe care o ai nu merge după chef, trebuie să înveți să te organizezi. Așa că îmi definesc taskurile cele mai importante și îmi canalizez energia în a le rezolva pe acelea într-un mod cât mai calitativ, lăsându-le la urmă pe cele mai micuțe.

Fragmente din cărți

Recent am terminat Key Person of Influence de Daniel Preisley o carte care mi-a dat un refresh intelectual și mi-a întărit și mai mult convingerea că ceea ce fac aduce o bună contribuție în societate.

In a nutshell autorul vorbește despre oamenii cheie care pot influența alți oameni. Nu vorbim aici despre influenkeri. OK, bine. Îi băgăm și pe ei 😂 . Practic ce-i care fac content și împart cu lumea diverse lucruri vor fi văzuți ca persoane cu autoritate pe nișa din care fac parte.

În viitor, cel mai valoros bun al tău va fi numărul de oameni care te cunosc, care te plac și care au încredere în tine. În viitor, vei fi definit de modul unic în care vezi lucrurile, povestea ta și capacitatea de a inova.

Pentru a deveni un KPI trebuie să îți construiești brandul personal, să creezi cât mai multă proprietate intelectuală (asta înseamnă conținutul pe care îl faci), să acumulezi povești captivante pe care să le împarți cu lumea și nu în ultimul rând să îți revendici un rol de lider în nișa ta.

Există și o metodologie în spate pe care un KPI trebuie să o urmeze cică fix în ordinea asta:

  1. Pitch: abilitatea de a comunica unicitatea și valoarea ta prin cuvintele pe care le scoți pe gură. Pitch-ul este un text bine gândit și intens repetat până îl înveți ca pe o poezie. Apoi improvizezi și totul vine natural, fluid și hotărâtor.
  2. Publicare: abilitatea de a câștiga credibilitate prin crearea de conținut, fie postări pe blog sau scrierea unei cărți.
  3. Produs: capacitatea ta de a-ți crește valoarea printr-un ecosistem elegant de produse și servicii. Poate ai un curs online, care se leagă de un serviciu pe care îl prestezi, care la rândul lui se leagă de altceva. And so on. Un fel de ecosistem de la Apple, dar nu chiar 🥴
  4. Profil: capacitatea ta de a deveni cunoscut, plăcut și de încredere în industria ta. Când cineva te caută pe Google ce găsește? Contează mult și modul în care te prezinți pe ză interneț.
  5. Parteneriat: abilitatea de a structura și menține relații strategice de care să beneficieze toți cei implicați. Să crești singur e greu, dar în momentul în care atragi oameni care pot să te susțină, iar câștigul este echitabil, atunci crești semnificativ mai rapid.

Găsești cartea și în format Kindle sau hardcover.

Resurse utile

În această ediție vreau să împart cu tine o resursă foarte strong. Pentru că obiectivul Librăriei de Design este să educe și evident să încurajeze educația îți las aici o pagină în Notion cu tot ce citesc eu.

Este o bază de date live cu tot ce am citit în ultimii ani, ce citesc în acest moment și desigur un wishlist. Cărțile se mai și primesc nu? 😄.

Vezi aici Librăria de cărți. Sper să o găsești utilă. Enjoy!

Btw, în partea de sus a tabelului poți naviga anii și categoriile principale.

Freelancing

Impunerea limitelor pentru optimizarea atenției

Ca freelancer am ajuns să apreciez și mai mult calitatea și utilitatea timpului meu. Ce anume fac eu el.

De când cu episodul meu masiv de burnout din ultima vreme m-am concentrat tot mai mult pe optimizarea atenției asupra lucrurilor pe care le consider cu adevarat importante. Câteva dintre ele sunt somnul, sportul și autoeducarea.

Mi-am dat seama că petrec prea mult timp pe telefon și laptop (doooh, no surprise here). Știi tu când te pregătești de somn și dintr-un video mergi în altul iar după 2 ore îți dai seama că-i trecut cu mult de miezul noptii.

Am început să conștientizez tot mai mult impactul acestui timp irosit, pe care aș putea să îl directionez către lucrurile care chiar sunt cu adevarat importante pentru mine.

Dar există o problemă. E ca dracu de greu. Doar să îmi propun și să mă bazez pe voință, nu merge.

Așa că, desperate times calls for desperate measures. Am dat peste un video cu un hack pe care l-am pus în practică.

După cum se vede în imaginea de mai sus am redus totul la un sigur ecran, unde am pus într-un folder toate aplicațiile pe care le folosesc zilnic. Cu 95% din notificari oprite, telefonul a devenit foarte plictisitor. Nu prea mai am la ce sa mă uit, motiv pentru care îl folosesc doar pentru strictul necesar.

Cât despre timpul petrecut pe laptop înainte de ora somnului am pus și acolo niște restricții pe care nu le pot ridica o vreme. Cu aplicația Cold Turkey am creat câteva intervale de timp în care am blocat complet accesul la social media.

  • De luni până vineri de la ora 22:00 seara până la 00:00 bbye social media. Din cauză că după ora 22:00 “mă plictisesc” fiindcă nu mai am pe ce irosi timp, scriu în jurnal și mă pun la somn.
  • În fiecare dimineață de la 6:00 la 7:00 social media blocked. Mă ating de telefon doar să îmi opresc alarma.

Toate obstacolele astea mă ajută foarte mult să mă recalibrez în fiecare zi. Să-mi ajustez motivația, energia și prioritățile.

În felul ăsta reușesc să mă trezesc la ora 6:00, citesc 30 de minute și la 7:15 îmi fac încălzirea pentru antrenament.

Eu cred că toată tehnologia din jurul nostru ne-a indus tot felul de anxietăți. Cum ar fi impotența de a șterge orice aplicație de social media pentru ca nu cumva “să pierzi ceva” notificare sau mesaj.

Somnul, sportul și autoeducarea pentru mine au devenit fundația persoanei care sunt azi. Și așa intentionez să le păstrez. Este un proces continuu de self-awareness care pic cu pic mă ajută să îmi ating obiectivele.

Într-un final totul se reduce la utilitatea și calitatea orelor pe care le petreci prezent în realitate.

Portret Stefan Asafti