ediția 2

Epuizarea profesională și simptomele sindromului de burnout

3
 min timp de citire

Sunt convins că ai mai auzit de “burnout”, sau poate chiar ai trecut și tu prin așa ceva. Dar ce cred că nu ai mai auzit este cum arată acest burnout din perspectiva unui dude care abia ce a trecut prin așa ceva și care încă se recuperează.

Am pățit-o recent. Sunt aproape 6 săptămâni de când am intrat într-un vârtej emoțional și mental.

Anul ăsta a fost unul foarte complex și plin de evenimente, dar mi-am văzut de treabă, am livrat la standarde cât mai înalte și am încercat să mă mențin acolo sus. Mai era nevoie de un “one last push” până să vină concediul mult așteptat. Începeam să îmi imaginez cât de relaxant va fi la mare. Odată ce am lăsat garda jos, am început să mă ard.

Trecând peste definiția clasică pe care o dă Google burnoutului, eu îl definesc ca fiind un strigăt de ajutor al minții și al corpului. Este acel moment când mintea și corpul nu mai ascultă de latura ta rațională. Orice ai face, mingea aia pe care o bați nu mai sare. Nu are suficient aer.

Știam exact prin ce trec. Been there, done that și cu altă ocazie. De data asta însă, am ales să îmi caut refugii cât mai multe pentru a putea trece peste această groapă fără fund.

Am pus totul pe pauză. Absolut tot, fără excepție. Librăria de Design s-a oprit. Munca pentru clienți s-a oprit. Social media n-a mai existat. Emoțiile au accelerat pe nesimțite. Oricât am încercat să controlez sau să redresez lucrurile, nu am reușit.

Imaginează-ți camera în care dormi: stai în pat noaptea târziu pe la ora 3 jumate și te uiți în tavan, iar gândurile se năpustesc asupra ta ca o tornadă. Pereții se apropie de tine și sunetul te asurzește.

Te întrebi constant “Ce căcat fac eu cu tot ceea ce fac?”, “Trebuie să termin proiectul ăla”, “Nu mi-au intrat banii de la client”, “Dimineață la 7:00 trebuie să fiu în picioare”, “Trebuie să mă duc cu mășina la service”. Toate gândurile astea și încă alte zeci de gânduri de genul se învârt în fața ochilor tăi și ți-e imposibil să găsești vreo soluție, chiar și atunci când vine vorba de cea mai trivială problemă. Nu știi ce anume ar trebui să prioritizezi. Ce anume să pui pe primul loc.

La un moment dat totul amuțește. Se lasă o tăcere profundă. Latura ta rațională se desprinde de corpul tău și privește în jos către tine, stând acolo întins în pat pe întuneric, în liniștea camerei. Ești doar tu și întunericul infinit din jurul tău.

La o bătaie scurtă din degete îți dai seama că tu trebuie să te pui pe primul loc. Tu ești problema și tot tu ești soluția. Ești prioritatea numărul unu.

Și asta am făcut fără să ezit. Am făcut un detox de la tot rahatul din jurul meu. Știam că am mare nevoie de focus, așa că mi-am oprit aproape toate notificările de pe telefon. Am șters toate aplicațiile care îmi creau dependență (cum ar fi Instagram). Totul la modul radical. Mi-am propus să citesc foarte mult. Ziceam în newsletterul anterior despre Esențialism. M-a ajutat considerabil cartea aceea.

Pe lângă astea, am ignorat orice fel de mesaj, sau request, sau apel. Am amânat să răspund oamenilor cu zilele. Guess what? Nimeni nu s-a supărat și nu au fost urgențe. Am ales să petrec timp cât mai mult cu copilul și a fost o experiență de bonding incredibilă. Am ales să lucrez mai mult la convingerile mele despre lumea înconjurătoare și să fac asta într-un mod sistematic. Am început să las mai mult loc în program pentru sport. Și nu în ultimul rând, să dorm. Mult. Cât mai mult.

Acest strigăt de ajutor al minții și al corpului a fost o binecuvântare deghizată. Un hard reset dacă vrei. Mi-am dat seama că nu mă mai pot întoarce la vechiul eu, odată ce am reușit să văd lucrurile din altă perspectivă. Am înțeles cât de important este să te pui pe primul loc. Controlul pe care îl ai asupra ta mișcă lucrurile din jurul tău și nu invers.

Am început newsletterul LDD by Design ca refugiu în acea perioada nasoală. Spre bucuria mea, am reușit să mă entuziasmez de acest proiect și îmi doresc să vină spre tine cu cât mai multă onestitate.

A trecut burnoutul? Încă nu. Dar cu siguranță mi-am găsit resursele prin care să îl depășesc pe fucker.

Fragmente din cărți

Vorbeam despre Esențialism în primul newsletter. Credeai că am terminat? 😄

Esența mind-setului unui esențialist (joc de cuvinte fain, nu?) are 3 direcții.

Alegeri individuale. Putem alege cum ne petrecem timpul și ne folosim energia. Deci este o alegere conștientă.

Preponderența zgomotului. Aproape totul în jurul nostru reprezintă zgomot și există doar câteva lucruri cu adevărat valoroase.

Realitatea compromisurilor. Nu le putem avea pe toate și nu le putem face pe toate.

Un esențialist înlocuiește prezumțiile false cu 3 adevăruri:

  1. Aleg să - Când îți zici “aleg să fiu un ass hole cu clientul”, parcă nu îți mai vine să o faci. Brusc devine o decizie conștientă nu emotională.
  2. Doar câteva lucruri contează cu adevărat - Cam asta zicea și Pareto. 80% din rezultate vin din 20% efort.
  3. Pot face orice, dar nu totul - Calm your tits sir, nu tre’ să fii prezent pe toate gardurile.

Resurse utile

Huemint - Am mai menționat de resursa asta și în Planul B, dar musai să o reamintesc. Combinațiile de culori pentru o identitate vizuală sau un website de prezentare pot fi super tricky. Culorile sunt subiective, iar ca designer când pui mouseul pe eye dropper, ești terminat. Ce te ajută semnificativ este să vezi culorile în contexte variate.

Rytr - I-am dat o încercare și mi-a plăcut tare mult. Este un AI tool care scrie pentru tine. Yup, bagi câteva cuvinte și îți generează text. Nu are o precizie de 100%, e de așteptat. Dar îți dă un start foarte bun când vrei să faci copy pentru un landing page, un email, un CTA, un articol, un ad etc. Și partea cea mai faină? Are și limba română :))

Freelancing

Noi schimbări fiscale pentru 2023

Se termină septembrie și iată-mă cu reminderele importante.

Poate ai deja un SRL deschis. Good. Nu uita că de la anul se cam împute treaba, cu noile schimbări fiscale. Din 2023 trebuie musai să ai un angajat pe firmă dacă vrei să plătești 1% impozit pe venit (din cât facturezi). Dacă nu angajezi pe nimeni, atunci treci la 16% impozit pe profit. Which is ugly as fuck. Let me explain.

Ca freelancer ce faci în mod normal? Facturezi clienți, faci achiziții/cheltuieli (că doar ai nevoie contabil, laptop, telefon, aparat foto, software etc), scoți dividende din când în când, iar restul banilor îi lași neatinși în pușculița firmei.

În prima situație te poți angaja pe tine. Îți dai un salar minim de 2550 RON (brut) și plătești în fiecare lună la Stat aproximativ 1100 RON, plus 1% din cât facturezi. “Salariul” tău în mână de aprox 1540 RON poate să rămână în firmă dacă vrei sau să-l scoți când ai tu chef. Îți dai un salar dacă ai de unde desigur.

În a doua situație dacă te gândești că “Mai lasă-mă, nu mă angajez că plătesc prea mult.” Statul îți va lua 16% impozit pe profit. Asta înseamnă ca odată la 3 luni 16% din câți bani ai în cont dispar. Dacă ești la început și nu prea ai proiecte care să vină recursiv va fi nasol. Soluția? Începe să lucrezi la portofoliu și la abilitățile de sales.

Notă 1: situație fiecăruia diferă cu siguranță. Am subliniat doar câteva idei de bază să fie lucrurile cât mai ușor de înțeles.

Noță 2: Pe dividende plătești 5% impozit în 2022, iar din 2023 vei plăti 8%. În caz ca scoți mai mulți bani din firmă, care să depășească 12 salarii minime brute (30.600 RON în 2022), ești obligat să plătești și CASS, adică 10% din plafon, respectiv 3060 RON.

Dacă ți s-a supraîncălzit deja termometrul nu uita că freelance-u' e greu. Da fain. Da greu.

Portret Stefan Asafti