My Year in Review 2020

Autor:
Stefan Asafti

Vine iarăși acel moment la sfârșit de an, când tragi linie și vezi ce-ai făcut pe parcursul lui. Reușitele trebuie sărbătorite în fiecare an.

Vine iarăși acel moment la sfârșit de an, când tragi linie și vezi ce-ai făcut pe parcursul lui. Observi unde au mers lucrurile bine și unde au mers prost. De mai bine de 5 ierni încoace îmi țîn sub lupă progresul, iar tot de 5 ierni îmi recunosc public realizările. Un fel de My Year in Review. De ce? hai să trecem rapid peste primul aspect. Să mă laud. Glumesc bo$$, nu despre asta este vorba. Eu cred că reușitele musai să fie sărbătorite de către toată lumea.

La fiecare pas mic făcut cu succes, spargi o șampanie de perete. Pe unii o să îi inspire, pe alții o să îi irite genul ăsta laudă involuntară. Dacă n-ai “heitări” ceva nu faci bine. În orice caz celebrarea reușitelor vine după sine cu o energie pozitivă pe care o împărți lumii. Și asta vreau să fac prin ceea ce scriu aici. În același timp mă simt motivat și responsabil pentru următoarele etape ale viitorului an. Așa am învățat să funcționez.

Într-o postare de pe Instagram ziceam că anului 2020 i-am atribuit cuvântul “timp”. Ăsta era obiectivul general. Asta îmi era busola. Tot ce am făcut pe parcursul anului s-a învârtit în jurul timpului. Cum pot să îmi fac mai mult timp? Cum pot să creez mai mult? Cum pot să îmi structurez ziua, sub formă de rutină, să am mai mult timp? Și în final ce pot face util cu timpul liber dobândit. Ei bine, tot ce urmează să citești mai jos sunt consecințele directe ale “timpului”. O consecință a deciziei de a avea mult mai multă grijă de timpul meu. Pornesc robinetul și las lucrurile să curgă într-o ordine total aleatorie.

Am făcut primele mele Live-uri pe YouTube, 6 la număr.

Eram foarte anxios când venea vorba de a face Live-uri. M-am forțat puțin și am dat drumul primului Live în care criticam portofolii. Ba chiar am avut o grămadă de probleme tehnice și asta m-am ambiționat și mai mult să le rezolv. Apoi a început să îmi placă acest gen de content. La anul am să fac mai multe Live-uri cu siguranță.

Mi-am dat demisia de la job.

Asta-i mare. După mulți ani am decis că e timpul. (hence the objective). Nu mai lucrez veci “pentru” cineva doar “cu” cineva. Sunt freelancer cu acte în regulă și mă bucur că asta îmi permite să am control asupra…you guessed it…timpului.

Am lansat Librăria de Design

Fun fact. Librăria de Design e un concept mai vechi. Am rezervat domeniul cu câțiva ani înainte. În orice caz, LDD este unul din cele mai complexe proiecte la care am lucrat ever. Este și proiectul care m-a învățat skilluri noi. Motivația din spate este mare și crește tot mai mult.

Am lansat comunitatea LDD

Chiar nu știam ce să fac. Să da? Să nu? Până la urmă am zis să yes. Am lansat comunitatea LDD și vreau să spun că este compusă din niște oameni extrafukenordinari. Din păcate sau din fericire nu toată lumea întră în librărie. Unii au vrut să între cu bocancii. Am zis “nu”.

Am scos 13 episoade de podcast

Am început podcastul Asaftisme din curiozitate, iar curiozitatea m-a făcut să îmi placă și mai mult procesul. Apoi oamenii m-au tot tras de mânecă și eu am făcut. E foarte multă muncă să produci așa ceva, not gonna lie, dar recompensele sunt grozave. Nu doar că îți găsești încet, încet vocea (la propriu) dar descoperi seturi de aptitudini noi.

Fumam social și m-am lăsat de 281 de zile. Dap, I track stuff.

Exact. Mai trăgeam și eu câte o țigare, doar când eram la povești cu colegii sau în diverse cercuri apropiate. Odată cu pandemia mi-am și băgat picioarele. Băi, e bine. Recomand.

Mi-am dezactivat 98% din notificările de pe telefon

Pe bune. Îmi mânca prea mult timp statul aiurea pe telefon din cauza notificărilor. Nici nu știi cât de bine e să nu te mai f%*@ la icre notificările până nu încerci. Nu o să le mai duci lipsa.

Am scris 352 de zile, 63.852 de cuvinte (până ieri seară). Am mai menționat că I track stuff?

Long story short. Mi-am scris tot liceul. Ani de zile. Apoi am făcut o pauză câțiva ani buni, iar din 2018 am reînceput activitatea. Anul ăsta am scris cel mai mult din viața mea. Aproape în fiecare zi, iar în zilele în care am lipsit, pur și simplu am uitat (poate de la oboseală). Scrisul îți ordonează ideile din cap. Și nu doar asta. După un timp ajungi să fii propriul tău psiholog. Ajungi să te cunoști foarte bine, ajungi să îi cunoști și pe alții doar prin simplul fapt că scrii despre ei. Începi să observi anumite lucruri la care lumea în general nu se gândește. E fain să știi că ești câteodată cu un pas înaintea tuturor. Și nu în ultimul rând poți să călătorești în timp, ca ulterior să tragi unele concluzii. Mi-am recitit toate jurnalele și văd clar, cu cine am interacționat, cum m-am simțit, ce decizii am luat, unde am fost și unde am ajuns, iar toate astea îmi arată unde pot ajunge.

Am citit 370 de zile. În media o oră în fiecare zi. 4 cărți pe lună.

Am început să fac asta din decembrie anul trecut. În primă fază mi-am propus să citesc 5 pagini în fiecare zi. Cât de greu poate fi? N-a fost. Apoi am avansat la 10 pagini. Apoi la 10 pagini dimineață și 10 seară. Duceam lupte cu mine când nu aveam chef. În momentele alea puteam alege să citesc un număr de pagini sau un timp anume. Mi-am prostit creierul și au funcționat ambele.

M-a prins. Dormeam cu cartea sub pernă să mă lovesc de ea. Îmi puneam frontala pe cap, citeam și adormeam (fără frontală). Dimineață după micul dejun iar citeam. Așa mi-am setat rutina. Am lăsat loc pentru citit fără excepție.

Am cuprins multe, de la istorie și război, la marketing, la copywriting, la ficțiune, branding, personal development, psihologie și altele. Ce am învățat? Băăă, o tonă. A fost cea mai bună decizie ever, să îmi fac timp pentru activitatea asta. Îți schimbă total și ireversibil direcția.

Am lansat 2 produse digitale pe Librăria de Design

Cine naiba s-a gândit că reușesc să fac asta? Eu nu. Dar, am făcut-o. De ce? Mi-am dozat timpul. Am profitat la maxim de zilele libere de pandemie și am apăsat butonul de record. De multă vreme îmi doream să creez un prim curs. 200 de ore mai târziu și o creastă în cap a ieșit cursul Opțiuni de preț.

Al doilea produs este Creativ pe Legale creat împreună cu Ana Maria Udriște de la Avocatoo.ro. Ca designer vrei să îți protejezi muncă dar e greu cu limbajul de legaleza. Noi am rezolvat-o.

Am învățat să folosesc Facebook ads, dar învățarea continuă.

Dacă tot am început să fac produse digitale, apăi musai să le și vinzi, nu? Am intrat în jungla reclamelor de facebook. Nu credeam să găsesc răbdare pentru așa ceva. Dar vezi tu? cui pe cui se scoate. Am făcut câteva cursuri pe care am spart o tonă de bani, dar s-a meritat efortul și investiția. Este un proces de învățate continuu și guess what? a început să îmi placă.

Am vorbit prin Zoom cu niște creativi extraordinari (am pierdut numărul)

Anul ăsta am vorbit cu o grămadă! de oameni. Da Live. Ca la cafea. Ca la bere. Pur și simplu discuții cu oameni pe diverse teme. De ce am făcut asta? pentru că am avut timp. Am cunoscut niște oameni super mișto, care și-au împărtășit poveștile cu mine. Pentru asta le mulțumesc!

Am început să fac mentorat 1 la 1

Pe modul ninja am început să fac mentorship 1 la 1. Real deal. Blood, sweat and some tears. Rezultatul este incredibil. La anul am să fac asta oficial.

Am făcut identitatea unui Podcast

În viața unui designer există o listă cu dream projects. De mult îmi doream să fac identitatea unui podcast, dar să nu fie al meu. Așa că a ieșit Thinking made Visible de Mădălina Vasiu. Sunt super proud de rezultat.

Și cea mai importantă dintre toate, s-a născut Alex.

În punctul ăsta viteza pământului încetinește la 120 fps. Fericirea nu se mai poate descrie în cuvinte. Motivația crește la cote maxime. Oboseala se transformă în ceva ușor de menajat și devii alt om. Ajungi să vezi lucrurile cu o claritate nemaiîntâlnită. Recomand 👶

Lecțiile cele mai importante pe care le-am învățat:

✅ că timpul e clar cea mai prețioasă resursă și trebuie investit cu atenție

✅ că unii oameni o să te critice pur și simplu din senin, iar asta nu trebuie să te demotiveze, ba mai mult să te încurajeze.

✅ să fiu un ascultător mai bun.

✅ să am răbdare cu mine.

În mare cam ăsta a fost 2020ciul. În încheiere mai adaug câteva lucruri care au închegat anul și mai bine. În primul rând Tiffany vreau să îți mulțumesc că faci treabă așa de bună pe Librăria de Design. Pentru cine nu știe, ea este textura cuvintelor, îmbrăcămintea literelor și pantonul vocii care se aude din Librărie.

Trebuie să zic un mare mulțumesc tuturor celor care au susținut proiectul LDD. Fie prin like-uri, comentarii, share-uri, vizionare și ascultare, feedback, u name it. În special celor care au luat apă, pământ, niște vegetație uscată, le-au amestecat și au făcut câte o cărămidă, pe care au pus-o la fundație. Florin, Ștefan, Leo, Mark, Răzvan, Ana Maria Udriște. Și mersi Robert Katai pentru cuvintele frumoase pe care le-am primit de la tine cu multe ocazii și mi-au dat energie să merg înainte.

Colaborările de anul ăsta au fost și ele incredibil de faine. Dar vreau să le menționez pe cele mai notabile. Am lucrat cu Madalia și Ștefan la brandul Grai și la podcastul Thinking made Visible. Niște oameni extraordinari care au făcut un leap of faith și mi-au acordat ocazia să fac ceva frumos.

Maria Tabarcea l-a desenat pe Agentul 28 de Black Friday. Colaborarea a fost țac-pac. Fără întârzieri, fără comentarii aiurea, fiecare a înțeles ce are de făcut. Done deal. Success!

Anul ăsta am cunoscut o grămadă de lume extraordinară. Însă noi creatori mi-au picat cu tronc. Illustrescu și Ana Maria Udriște. Pe Ana am cunoscut-o din cauza lui Illustrescu. Așa funcționează lucrurile. Lumea e tot mai mică. Cu Illustrescu am făcut câteva colaborări pe youtube și de foarte multe ori ne-am pierdut în întâlniri pe Zoom, am intrat adânc în povești tehnice, despre clienți, despre tot felul și am învățat. Un om cu foarte mult bun simt, modest și incredibil de talentat, mi-a plăcut autenticitatea lui și faptul că spune pe nume lucrurilor. Fără povești cu pești, om de acțiune. Energia lui m-a motivat la fiecare întâlnire. El e șefu la ilustrații.

Am avut onoarea să lucrez cu Ana Maria Udriște la proiectul Creativ pe Legale. Ea a făcut mai multe cărămizi pe care le-a pus la fundația LDD. Defapt a făcut și o parte din structura de susținere și juma de acoperiș într-o apă. Colaborarea cu ea a fost, fără să exagerez the best! ever. Punct. Fiecare și-a văzut de treabă, nu ne-am călcat pe degete, nu am avut întâlniri de brainstorming inutile, nu ne-am căcat pe noi când a trebuit să dăm mai mult, ne-am împins unul pe altul, ne-am motivat și am reușit. Pe bune. Totul pe șleau, fără povești inutile. Încredere maximă în abilitățile fiecăruia. Așa că, un huge mulțumesc!

Dacă ai ajuns până la final, O ME GE, știu că a fost ceva de citit și îți mulțumesc pentru timp și răbdare. Sper să te inspire și pe tine aceste rânduri iar dacă nu, hate me și tot îți mulțumesc.

2021! Here I come!

Stefan

Vrei să pui și tu o cărămidă la baza Librăriei de Design?

Ne simțim onorați atunci când avem ocazia să colaborăm cu oameni dedicați și creativi. 🙃 Dacă vrei să ni te alături în aventura de a crea content educațional pentru designerii români, dă-ne un semn la join@librariadedesign.ro